شکاف ديجيتالي اصطلاحي است در اشاره به فاصلي بين مردماني که به فناوري ديجيتالي و فناوري اطلاعات دسترسي مؤثري دارند با مردماني که دسترسي سيار محدودي به اين فناوري ها داشته يا اصلا دسترسي ندارند.
اين عبارت شامل عدم تعادل در دسترسي فيزيکي به فناوري (تکنولوژي) نيز مي شود. مانند عدم تعادل در داشتن منابع و مهارت براي دسترسي مؤثر و مفيد به فناوري و محسوب شدن به عنوان شهروند ديجيتال، به عبارت ديگر شکاف ديجيتال يعني دسترسي نابرابر برخي از اعضاي جامعه به فناوري اطلاعات و ارتباطات .
شکاف ديجيتال با مفهوم شکاف دانش ارتباطي نزديک دارد. شکاف ديجيتال مي تواند بر پاي? جنسيت درآمد و نژاد باشد..
علاوه بر وجود شکاف در يک جامعه ، وجود شکاف ديجيتالي بين کشورهاي جهان را شکاف ديجيتالي جهاني مي گويند. شکاف ديجيتالي چالشي است که امروزه دنياي مجازي با آن روبرو شده است و يکي از محورهاي اصلي دومين دوره اجلاس جهاني جامع? اطلاعاتي تونس ، به اين امر اختصاص يافته است. در ده? 1990 و قبل از ورود رسانه هاي ديجيتالي، متفکران به وجود شکاف آنالوگي اشاره مي کردند و از اين اصطلاح وجود تمايز و تفاوت برحسب توليد محتوي و دسترسي به فناوري هاي رسانه هاي سنتي نظير راديو ، تلويزيون و تلفن مراد مي کردند. افزون بر نابرابري هاي ساختاري در توليد هم وجود داشت که هنوز هم به قوت خود باقيست. همين امر موجب شد که رسانه هاي غربي با تسلط بر برنامه هاي خبري ، تلويزيوني و فيلم ها در سطح جهان به تاخت و تاز در زمين حفظ انحصارطلبانه تکنولوژي ادامه دهند.
ادامه مطلب